субота, 5 жовтня 2013 р.

Знову недоторкані мажори. Харьківські правоохоронці арештували невинного?

Жителі міста не стали чекати, поки слідство вкаже винного, а самі на безлічі міських форумів зібрали свідчення випадкових очевидців і провели розслідування. Більшість учасників порталу «Харків-Форум» вважає, що винуватцем випадку був юний «мажор» Влад Заратуйко, який вилетів у чорній KIA на перехрестя на величезній швидкості на червоне світло (при цьому об’їхав ряд авто, що зупинилися на світлофорі) і вдарив світлу машину Дениса Юрченка аналогічної марки, яка завершувала лівий поворот на перехресті. Після удару чорна KIA вилетіла на тротуар, перекинулась і травмувала трьох жінок, дві з яких померли. Є й ті, хто говорить про те, що чорна машина їхала на «миготливий зелений», а світла їй не поступилась — у цих коментаторів резонно запитують, чому ж тоді на «дозвільний сигнал» зупинилися інші автомобілі, яких Заратуйко об’їжджав праворуч? Цікаво, що в чорній машині, окрім юного водія, виявилося ще троє пасажирів. Ці друзі Заратуйка, за відомостями очевидців і громадських активістів, виявилися синами працівників міліції, двоє до того ж — студентами Харківського національного університету внутрішніх справ, їхня спеціальність — «Підготовка кадрів для кримінальної міліції» — особливо зацікавила громадських діячів.
Якщо подальше розслідування буде явно заангажованим, то обурення може вилитись із віртуальних мітингів на вулиці Харкова — і місто перетвориться на другу Врадіївку, роблять висновок коментатори на міських форумах.
Новина про те, що учасниками ДТП стали діти міліціонерів, дала харків’янам підставу побоюватися, що «справу повісять на водія світлої машини». Міліція озвучувала версію про те, що «розглядається провина обох водіїв». Проте через тиждень, 19 липня, під арешт узяли лише одного підозрюваного — Дениса Юрченка, того самого водія світлої машини, якого очевидці називали невинним на перших відеозаписах з місця пригоди. Підставою для арешту стало клопотання прокуратури. «На даний момент слідство бачить порушення в діях одного з двох учасників цього ДТП», — прокоментувала це рішення прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик. Вона вказала, що в ході слідчих дій «не виключено», що буде розглянуто «обопільну провину».
Саме після взяття Дениса Юрченка під варту його друзі опублікували звернення в соціальних мережах, зокрема Вконтакте, з проханням «захистити невинного», перепостити відомості про однобоке слідство і допомогти знайти відео, яке могло випадково залишитись на автореєстраторі у когось із очевидців. Родичі і друзі Дениса Юрченка впевнені: відео стане безумовним доказом його невинності. Те, що слідство базується на свідченнях одного з пасажирів чорної KIA, товариша Влада Заратуйка, — доказ необ’єктивності, впевнені вони.
ДВОЄ ПІДОЗРЮВАНИХ ПОВОДЯТЬСЯ ПО-РІЗНОМУ
Денис Юрченко провів десять днів у слідчому ізоляторі і був випущений «під домашній арешт» 29 липня за рішенням Апеляційного суду, який одразу змінив запобіжний захід, вважаючи непереконливою версію, що Влад почне «впливати на свідків» або «сховається» від слідства. Його брат Дмитро вважає, що на рішення Апеляційного суду вплинули об’єктивне висвітлення подій у мас-медіа і галас у соціальних мережах.
Підтримати Дениса в Апеляційному суді прийшли його колеги по роботі. Всі як один запевняють: Денис — відповідальний працівник і хороша людина. «Денис був активістом, ми їздили разом на відпочинок до Одеси як кращі студенти. Він брав участь у КВК, веселий, душа компанії!» — говорять про нього друзі по його нещодавньому студентському життю в Харківському інституті фінансів. Не вірять у те, що сталося, й викладачі Дениса.
Заклик підтримати його в соціальній мережі Вконтакте отримав понад 600 перепостів, близько 50 тисяч осіб побачили цю новину. На «Харків-Форумі» створено чотири гілки обговорення з кількома тисячами коментарів. Проте знайшлись і ті, хто намагається захистити другого учасника ДТП. На особисту пошту одного з друзів Дениса — Микити — надійшов лист від подруги Влада Заратуйка. «Вона написала, що мій репост буде прикріплено до справи як помилкове обвинувачення. Я розцінив цей лист як погрозу», — говорить хлопець.
Усіх, хто спостерігає за справою, дивує різниця в поведінці двох підозрюваних та їхніх родичів. Денис Юрченко відкрито спілкується, допомагає слідству, його брат Дмитро відповідає на всі запитання журналістів. Тоді як Влад Заратуйко та його родичі категорично відмовляються спілкуватися з пресою і не з’являються в соціальних мережах. Одразу після того, що сталося, Влад видалив свою сторінку Вконтакте, відомості про його сім’ю — недоступні.
Очевидців вкрай обурила поведінка молодого хлопця, чия машина розчавила людей. Люди описують, як Влад замість надання допомоги потерпілим або розкаяння телефонував батькові, повідомляючи про свої «проблеми», купував собі воду в кіоску і через кілька хвилин виїхав з мамою, категорично відмовившись спілкуватися з журналістами. «Найбільше приголомшує в цій ситуації те, що… він не демонструє анітрохи жалю безпосередньо про скоєне ним, а лише про те, що він опинився в такій ситуації», — пишуть випадкові свідки, звинувачуючи батьків у вихованні бездушних «наїзників» і слідчих, які їх покривають.
Дмитро Юрченко впевнений: слідство проходить «нечисто» й однобоко з найперших днів. Говорить, що вказані причини утримування його брата в ізоляторі викликали подив навіть у далеких від юриспруденції людей.
Якщо подальше розслідування буде явно заангажованим, то обурення може вилитись із віртуальних мітингів на вулиці Харкова — і місто перетвориться на другу Врадіївку, роблять висновок коментатори на міських форумах.

 Олена СОКОЛИНСЬКА, Харків

Немає коментарів:

Дописати коментар